CORDYCEPS

Apa itu Cordyceps Sinensis?

Ubat tradisional China menggunakan pelbagai tumbuhan semulajadi untuk merawat penyakit, di antaranya adalah Cordyceps Sinensis.

Cordyceps Sinensis, yang dikenali sebagai cendawan Caterpiller China adalah tanaman milik keluarga ergot. Di China, ramuan ini dikenali sebagai Chong Dong Chao Xia (Worm Winter, Summer Grass). Ia juga dikenali sebagai Aweto di China dan sebagai Yarchagumba di Tibet. Termasuk di dalam kategori cendawan, nutrisi dan bahan aktif dalam Cordyceps mempunyai pelbagai sifat farmakologi yang berkaitan dengan hampir semua sistem dalam tubuh manusia.

Cordyceps Sinensis hanya ditemui di bahagian tenggara pergunungan di China yang mempunyai ketinggian di atas 2000 meter. Spora Cordyceps Sinensis tersebar oleh angin selepas proses pematangan pada akhir musim gugur. Ia kemudiannya menjangkiti larva Hepialidae semasa ia menyusur pada akar. Cendawan Cordyceps sinensis seterusnya membiak, menyerap nutrisi dan tisu-tisu badan larva. Secara berperingkat larva tersebut akan mati dan coklat tua dengan tubuh buah hitam muncul dari tanah, yang tumbuh di dahi larva. Tubuh, lama berbuah biasanya kolumnar mempunyai liputan 3-5cm. Cordyceps Sinensis masa kira-kira enam tahun untuk melengkapkan kitaran hidupnya. Oleh kerana itu, Cordyceps Sinensis asli adalah baik langka dan mahal.

Pengamal perubatan tradisional China percaya ia adalah sejenis herba yang amat berharga dan mujarab untuk semua penyakit. Namun, selama berabad-abad, disebabkan kesukaran untuk memperolehinya, Cordyceps dianggap herba eksklusif untuk Maharaja. Cordyceps Sinensis selalu dianggap sebagai agen utama dalam budaya China.

Dengan kemajuan moden dan evolusi teknologi, Pusat Penyelidikan Teknologi Kawalan Mikro, Institut Penyelidikan Universiti Tsinghua telah menemui hasil kajian apabila mereka memulakan proses penanaman dan pembiakan buatan dari tubuh buah dari Cordyceps sinensis segar.

Cordyceps kini boleh didapati di pasaran. Muncul dalam pelbagai jenis samada serbuk, cecair atau pil, sesuai untuk pengambilan bagi semua yang berhasrat untuk memperbaiki dan meningkatkan kualiti kesihatan serta kehidupan.

Legenda Cordyceps Sinensis

Legenda mengatakan bahawa orang-orang Yung, iaitu kaum penggembala Tibet, pertama kali menemui Cordyceps lebih dari seribu tahun yang lalu di dataran tinggi di wilayah ini. Mereka mendapati haiwan yang meragut cendawan yang berbentuk rumput kecil seperti menjadi lebih bertenaga dan tangkas. Bahkan lembu yang lebih tua menunjukkan tanda-tanda semangat meningkat. Justeru, para penggembala mula menuai cendawan tersebut dan menggunanya sendiri untuk melihat kesannya kepada manusia.

Sejak saat itu, pengamal pengubatan herba China mula menggunakan Cordyceps untuk mengubati sejumlah penyakit yang dihidapi manusia. Namun, kekurangan dan kesukaran mendapatkan herba ini menyebabkan penggunaannya agak terbatas di kalangan masyarakat elit sahaja.

Cordyceps Sinensis tumbuh liar di dataran tinggi Tibet iaitu sekitar 15,000 meter di atas permukaan laut. Kadar oksigen yang rendah dalam iklim yang melampau menyebabkan hanya tumbuhan yang terkuat dan beberapa spesies dapat bertahan hidup dalam keadaan yang sukar tersebut.

Pemanen dari Cordyceps mempertimbangkan cendawan "ubat mujarab hidup" dan menjadi bernilai "lebih dari emas". Dalam jangkamasa singkat selama 4 minggu antara bulan Mei dan Jun setiap musim, ahli pengumpul menggali kurang dari 10 cendawan Cordyceps setiap hari. Panen tahunan cendawan Cordyceps grade tertinggi di seluruh dunia adalah hampir £660, menjadikannya salah satu dari itu, cendawan langka yang paling berharga yang sedia. Its kelangkaan dan sifat yang cendawan berlaku menjelaskan mengapa Cordyceps Sinensis adalah seperti hak eksklusif dari golongan bangsawan China.

Di zaman China kuno, Cordyceps digunakan di istana Maharaja dan dianggap memiliki sifat ginseng seperti mengisi kembali kesihatan tubuh. Ini digunakan untuk menguatkan badan selepas keletihan atau penyakit jangka panjang, dan untuk impotensi, hyposexuality, neurasthenia, sakit punggung, keletihan, berpeluh malam, hiperglikemia, penyakit pernafasan, disfungsi ginjal, gagal ginjal, aritmia dan penyakit jantung yang lain, penyakit hati, meningkatkan vitalitas dan daya tahan, penenang fikiran, menangkap batuk, anemia, insomnia dan menyembuhkan kecanduan candu.

Pada abad kedua, SM, Maharaja pertama dari China digunakan Cordyceps agama sebagai tonik untuk umur panjang. Keindahan China legenda Yang Kue-fei (701-756A.D) juga mengambil Cordyceps secara rutin, mengkreditkan cendawan sebagai air mancur nya pemuda. Global sejarah Cordyceps sebagai ramuan anti-penuaan dalam TCM tarikh kembali ke 1700BC. Selama Dinasti Chin China, salah satu Maharaja dikatakan telah membayar satu ons emas untuk persediaan tiga hari 'dari cendawan berharga. Tibet ulama menulis penjelasan terperinci tentang Cordyceps dalam teks abad ke-15 dan 18. Hanya pada tahun 1726, pada pertemuan ilmiah Cordyceps diperkenalkan ke Eropah.

Alam Cordyceps Sinensis memerlukan waktu sekitar enam tahun untuk melengkapkan kitaran hidup dan akibatnya, produk alami dianggap sangat jarang. Kerana kelangkaan dan tingginya harga Cordyceps alam, penyelidik dan saintis telah lama mempelajari pembiakan cendawan dalam keadaan dicapai. Itu tidak sampai terobosan perubatan baru-baru ini, ditemui oleh mikro Kawalan Pusat Penyelidikan Teknologi Lembaga Penyelidikan Universiti Tsinghua, Zhejiang Delta Sungai Yangtze ketika mereka mendirikan penanaman buatan dan pembiakan dari tubuh buah dari Cordyceps Sinensis segar, adalah pembangunan Cordyceps Sinensis produk mungkin.

Sementara pengilang lain boleh memilih untuk menggunakan cendawan kelas rendah yang lebih mudah untuk tuai, itu hanya memilih ini, nilai tertinggi Cordyceps Sinensis cermat dikembangkan dan ditanamkan oleh mikro Kawalan Pusat Penyelidikan Teknologi Lembaga Penyelidikan Universiti Tsinghua yang AHB digunakan pada suplemen nutrisi kami.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons